Tuesday, December 11, 2007

kempen BUDI BAHASA.




sebelum bengkel kartun kartunis Umbut...aku ada jumpa dia kat area K.L. dia mintak aku lukis kartun pasal budi bahasa. aku pun idea tak banyak..malam tu aku layan buat kartun sampai tengah malam. Inilah yang mampu aku lakarkan...Zasss!!!

7 comments:

Gandum said...

Komen saya kepada kartun no 2.

pertama,
kereta kanan sekali tu seakan nampak seperti kereta papan,Johan patut berani mengunakan teknik 2d atau 3d supaya kelihatan real.

kedua,
Kelihatan Anjing lebih kecil dari Kucing.

Ketiga
Mungkin perkataan "Excuse me" digantikan dengan "Maaf yea" supaya kena dengan tajuk pokok budi bahasa kita....

Johan! ko jangan amik hati dengan komen aku...

Johan said...

yo! bro. Gandum...

komen pertama
aku akui memang nampak aku guna papan playwood buat prop dia.hihhiii..
yap! masa lukis tu aku dah rasa janggal jer.

kedua tu..
aku guna kucing siam taruk kat situ sbb tu nampak beso. hihi..itupun sama aku dah salah lukis konon nak main perspektif...kantoi!

ketiga
aku tak tau nak cakap apa dah...
mungkin lebih sedap aku taruk "maafkan saya penunggu gua..." hihiii..

Apapun ko jgn amik ati jugak aku jawab komen ko mcm tu...sebenarnya aku terima dgn ikhlas apa jua yang semua orang komen.terima kasih atas teguran membina tu. thanks Bro!

Gandum said...

Yo Johan

aku tak amik hati kerana aku tak rugi apa apa pun dengan komentar aku..cuma menegur mana salah silap...

orang kata belajar dari kesilapan...

huhu

Johan said...

Yup!belajar dari kesilapan...
aku mintak maaf bbyk kalu komen aku td agak berjenaka dan sambil lewa bunyinya.
tapi aku ambik perhatian serius pada komen bro. insya Allah aku akan terus diperbaiki lagi...

Nas-Aguri said...

Overall... aku suka sama kamu punya artwork yg itu dong. Dlm byk2 yg aku tengok dlm blog ko ni. Ni la artwork yg paling menarik minat aku.

Walopun karya ko masih kelihatan cam karya sorang pelukis novis... tapi olahan latar cerita dan suasana ada UMPHHhh! Pergh...!

Teruskan usaha... omputeh ckp... "Keep up the good work". Tu la ayat yg brader Gayour asyik dok sebut kat bebudak yg dtg jumpa dia kat opis.

So... keep up the good work -juga la. OK.

sbent019 said...

hahahah...akhirnya dapat gak aku kasi komen kat sini...

johan...untuk lukisan aapa diorang panggil ntah..3d koot..tak kisahlah... untuk melukis dari sudut 3d dan perspektif memang memeritkan ..tapi bila kita dah berjaya menguasainya... peeeh... kau pasti akan puas hati..
betul johan... terusskan lah latihan ...!!!

Johan said...

thanks aguri n sbent019.
berlatih dan terus berlatih sebab aku masih bertatih sekarang ni.